Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pangasius-átverés

2012.03.06

 Mintha két malomban őrölnénk. A pangasiushívők szerint a vietnami 

cápaharcsa húsa "tömör, omlós és hófehér", szinte szálkamentes, 
és "nincs az a kellemetlen halszaga, mint általában a hazai halaknak".

 

A Mindmegette.hu receptportál "mesterszakácsai" szerint a 
pangasius "fehérhúsú csodahal", ami "gyerekeknek is ideális".

Szerintem meg büdös, vizenyős ragacs. Nem hal, hanem halipari termék. 
Annak pedig, aki gyerekeknek ajánlja, büntetésből százszor végig kellene 
néznie a két hamburgi újságíró (Michael Höft és Christian Jentzsch) 
A pangasiushazugság (Die Pangasius-Lüge) című horrorfilmjét.


A Mekong-delta partvidékén folyó "tenyésztés" minden képzeletet felülmúl. 
A szűk halketrecekben (állati és emberi ürülékek között) hatvan-nyolcvan 
cápaharcsa vergődik egy négyzetméteren. Az állatokat döghússal, dél-amerikai 
csontliszttel, génmanipulált táppal, szójahulladékkal, szerves szeméttel etetik. 
Egy pangasiushoz képest a tápos csirke fejedelmi ínyenc. A halakat 
antibiotikummal tömik, nehogy elpusztuljanak a fertőzött vízben, és 
kínai injekciókkal kezelik.

Felfedezték, hogy ha az ivarérett példányokat terhes nők vizeletéből kivont 
hormonnal oltják be, akkor a hal négyszer gyorsabban növekszik, mint természetes
környezetében. Az olcsó hal mohó vámszedőinek ez sem elég: a feldolgozás 
előtt foszfáttal etetik az állatokat, a foszfát ugyanis megköti a vizet, így húszszázalékos 
súlynövekedés is elérhető fagyasztáskor. Nem árt tehát észben tartani, hogy olcsó 
halnak híg a leve: ha 1200 forintért vesszük a fagyasztott filé kilóját, akkor 
240 forintért vizet vettünk.

Igaz, vietnami vizet. A délkelet-ázsiai ország 2010-ben másfél millió tonna pangasiust
 exportált. (A kivitel tíz év alatt a hetvenszeresére növekedett.) Mivel a hal az 
Egyesült Államokban már 2003-ban tiltólistára került - igaz, azonnal elkezdték 
catfish néven exportálni -, s 2007-ben a WWF, vagyis a Természetvédelmi Világalap 
is bojkottálta, az új csapásirány Közép-Európa lett. Három éve még azt sem tudtuk, 
mi az, ma már a balatoni hekksütők is ezt árulják, hiszen olcsóbb, mint a csacsihal.

Ráadásul a pangasius "ásványi-anyag-"és baktériumtartalma sokkal magasabb, 
mint gondolnánk. Gyerekeknek nem, de kalandvágyóknak melegen ajánljuk. 
Míg egy balatoni fogas legfeljebb omega-3 zsírsavat, zsírban és vízben oldódó 
vitaminokat tartalmaz, addig a vietnami cápaharcsában jó eséllyel találhatunk 
arzént, nehézfémeket, klórvegyületeket, hexaklórbenzolt, poliklórozott bifenileket 
és más csemegéket.

Aki allergiára vágyik, megkaphatja a trifluralin nevű vegyszert vagy a klóramfenikol
antibiotikumot, aki liszteriózisra (bár ez halálos is lehet), annak javasolhatjuk a jól 
csengő listeria monocytogenes baktériumot. Elvégre a Mekong mégiscsak a bolygó 
legfertőzöttebb folyója volna, károsanyag-tartalma senkiben sem hagyhat hiányérzetet. 
Én az ivermectin nevű rovarölő szerrel tálalt pangasiusfilét választanám, praktikusnak tűnik, hiszen nemcsak "hófehér, szálkamentes és olcsó", de egyből kiirtaná a tetveimet is.

Akinek ez a választék sem meggyőző, kattintson rá a Kétes Áruk.hu nevű honlapra, ott 165, pangasiusra vonatkozó élelmiszer-riasztást talál (többnyire laboratóriumi 
vizsgálatokkal alátámasztva). Aki pedig ezek után is fagyasztott vietnami cápaharcsát 
vesz, annak csak annyit mondhatunk: jó étvágyat! Bátorsága előtt megemeljük a kalapunkat.

 

Forrás: http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/egeszseg/mergez-etelek/1210-a-pangasius-atveres

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sagi.mari53@gmail.com

(sági mária, 2012.09.24 22:28)

Akkor azért undorodtam töle úgy,hogy nem tuuudtam megenni.Most legalább olvastam a titkát.Más halakkal is van igy,ami nem magyar.Már nem lehet élvezhető tonhalat,stb.kapni.

sagi.mari53@gmail.com

(sági mária, 2012.09.24 22:27)

Akkor azért undorodtam töle úgy,hogy nem tuuudtam megenni.Most legalább olvastam a titkát.Más halakkal is van igy,ami nem magyar.Már nem lehet élvezhető tonhalat,stb.kapni.